Wolfsblog
Vraat
 
Hadden we voorgaande jaren een beschaafde sperwer vrouw rond de tuin die nu en dan eens een musje ving - wat altijd wel voor enorm rumoer in haag en kippenren zorgde - de afgelopen maanden werd de tuin geteisterd door een dolle sperwer man.  
Waar het vrouwtje op korte afstand zat te wachten, observeren en dan in één flitsende beweging toesloeg, ging de sperwer man actief op jacht. 
De haag in. Onder de struiken en haag fouragerend. In de boom. 
Die sloeg met gemak drie mussen op een dag.
 
We gunnen zowel onze mussen als onze sperwers een goed leven, maar als het in dit tempo door was gegaan, zouden we ten tijde van de jaarlijkse vogeltelling niets meer te tellen hebben behalve 1 sperwer
 
En ik maar denken dat alleen de mens zo dom is om zijn eigen voorzieningen om zeep te helpen door vraatzucht. 
 
De mussen vertrokken. 
De merels en de mezen ook. 
De roodborst.
De houtduiven, tortelduiven. 
 
Toen was het stil in de tuin. 
 
Stil in de haag. 
 
 
 
 
De sperwer bleef weg. Er was geen prooi meer te bekennen.
 
Nog bleef het stil. 
 
De voedersilo, de vetbollen, de pinda's: niets werd genomen, alles bleef vol. 
 
Enorme stilte.
 
 
 
 
En dan, als het ontwaken van de wereld bij een bloedstollend mooie zonsopkomst, kwam er een mus. 
 
Later kwam er nog een musje bij. 
 
Dat at nog niks, dat kwam alleen maar even kwartiermaken. 
 
Stilaan kwamen er meer mussen terug. We zagen met vreugde onze herkenbare dierbaren. Hoera, daar is de witte, die heeft overleefd!  Daar heb je die! En daar is die andere! 
En net zo plotseling als het stil geworden was, kwam de haag weer tot leven, gevuld met mussen, merels. De roodborst!!
 De duiven vechten hun duivenoorlogen weer uit, de mussen vallen als regen uit de haag op de voederplank, de merels plukken een peer leeg in anderhalve dag. 
Alles leeft, alles eet, alles is vervuld van levensvreugde. 
Ook de Catootjes benutten weer hun hele ren in plaats van alleen het deel onder het net. 
 
De sperwer zien we niet meer. 
Ik vind dat niet erg. 
Dat vrouwtje, dat gedroeg zich goed. Dat poseerde ook mooi voor de camera en vrat ons de haag niet leeg
Dat mannetje van d'r, ik begrijp niet wat ze in die stormtrooper ziet. 
Door zijn agressie en vraatzucht verjoeg hij juist alle prooi. 
Poseren deed hij helemaal niet, ik heb geen enkele goede foto van hem. 
Sorry hoor, maar zo maak je geen vrienden!
 
 
 

Reacties

Clemens op 17-02-2016 00:23

Ik ben bijgelezen, Wolf! Wat een drama's daar rondom jullie huis! Ik kan me voorstellen dat je een hartgrondige hekel aan bepaalde mensen hebt. Je had aangifte kunnen doen, met bewijs en al. Maar ja,  zo iemand is dan wel diep verontwaardigd en dat voor de rest van zijn leven; "onschuldig veroordeeld"...

Dit verhaal is prachtig, gelukkig een happy lijkend end. En ook prachtig geschreven! Je doet het goed: je verkoopt het nut en het aardige van dieren  zoals ik elfen verkoop, waha :)  Iemand moet het doen hè. Maar ik blijf het typisch vinden, al die verschillende karakters onder dieren. Ik leer!

Dank, dank voor je mooie woorden  op mijn blog. We doen ons best :) Al komt er de ene keer iets leuks uitrollen en de andere keer... totaal niets, in geen weken. En dan nadert de deadline die je jezelf stelt, iedere 2 weken iets nieuws, met rappe schreden! Is stressen hoor, schrijven. Waarom we het doen...???

Wolf op 17-02-2016 03:34

Ha Clemens! Nou: we zijn naar de politie gegaan. Met de kogel en het autopsie-rapport van de dierenarts. Met alle gebeurtenisen die al plaats hadden gevonden. Met alle dreigementen die we ontvangen hadden. Met alle tegemoetkomingen die we gedaan hadden. 

Maar "bewijs" is nog geen rechtszaak. En forensisch onderzoek op een hanenmoord zal niet snel serieus uitgevoerd worden. 

Onze Hounini is voor officiële instanties geen persona, maar een object. De buurman zou vervolgd kunnen worden wegens vernietiging van eigendom. Hounini was juridisch-technisch geen Geweldige Haan maar een 'voorwerp'. 

Ondertussen had ik te maken met een paar zeer getraumatiseerde hennen. En misschien zijn  we zelf wel gelijkelijk getraumatiseerd.

Het heeft alle moeite gekost om niet de man te gaan lynchen. 

Ik weet niet of ik er trots op moet zijn dat ik het NIET heb gean. 

Maar ik wens elke dag opnieuw dat de moordenaar van onze Hounini geen nieuwe dag ten einde zal brengen. 

Clemens op 17-02-2016 03:48

Hey daar :)  Ja, alle begrip, ook vanwege mijn buurvrouw hoewel die ietsje minder erg is. Dat je haan een objekt zou zijn geweest dacht ik wel, maar goed. Als er maar iets gedaan werd he. Ik dacht dat het voor die vernieling van jouw eigendom duidelijk genoeg was, allemaal.

Maar je kon dat dus eigenlijk niet meer opbrengen? Geen rechtszaak, maar de man kan daarvoor toch boetes krijgen en zo. En trouwens , dierenmishandeling, hm? Afijn, je weet het ook niet en  je wilt het misschien ook proberen van je af te zetten. Ik kan me dat getraumatiseerd zijn wel voorstellen hoor, het is niet niks om vanuit een genieten van je dieren, en liefde voor, geconfronteerd te worden met en keiharde ingreep van buitenaf.

Lynchen is overigens niet goed, principieel ben ik daar wel tegen ;)

Trusten!

Haba op 26-02-2016 14:03

Hallo Wolf, gelukkig dat de killer sperwer is vertrokken en de kleine tuinvogels weer terug zijn. Wat de wet betreft, zijn alle huisdieren bezittingen en worden als dingen gezien, of het nu een haan is of een Deense Dog. Wij, dierenliefhebbers zien ze stuk voor stuk als levende medewezens met een eigen karakter en zodoende kwam jij de moord op je vriend Hounini aangeven. Daar ziet de wet dus niets in, die kijken misschien nog net naar de financiele waarde van het dier en soms krijg je dan een kleine schadevergoeding. Maar ja die wet, die zouden ze moeten veranderen wat mij betreft zo snel mogelijk.

Wolf op 28-02-2016 03:47

Haba, dat is dus precies hoe het is. :O\

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl