Wolfsblog
The long road to Haggis
30 april 2007, twee maanden voor het ongeval dus ik kon nog uitstekend lopen, bezocht ik voor het eerst - en vooralsnog laatst - het Scotfest in Tilburg, alwaar ik ter versnapering een broodje haggis consumeerde. 
Haggis? Voor een vegetariër? 
Jazeker. Ik word echt niet door de bliksem van de Veggyburgergoden getroffen als ik een keer van mijn principes afwijk. 
Enfin: ik vond het spul onverwacht bijzonder lekker en nam me voor het zelf ook een keer te gaan maken.
 
Dat heeft even moeten duren!
Maar deze vakantie was het dan eindelijk zover! 
 
Eerst maar eens het recept opgedoken.
Er bestaat consensus over deze ingrediënten: lever, hart, longen van schaap, runderniervet, ui, cayennepeper en uiteraard de schapenmaag waarin dat alles gekookt moet gaan worden. 
Over hoeveelheden wordt hier & daar getwist en het pond havermeel zou ook een kilo havermoutvlokken mogen zijn.  
De havermoutvlokken kon ik gewoon in de supermarkt verkrijgen dus die stonden als eerste aanwinst klaar voor het Grote Gebeuren.
 
Voor de stukken dood schaap bezoek ik de biodynamische slager.
Die me, na bestudering van mijn in zorgvuldige blokletters opgestelde boodschappenbriefje, meldt deze onderdelen zeer beslist niet in huis te hebben.
Ow.  . Enig idee waar ik dan...?
Hij kon ze wel bestellen! 
Ah jottem! 
Dus telefonisch belt hij een bestelling door voor lever, hart, longen en maag van schaap en een pond runderniervet on the side.
De andere klanten in de toko huiveren. 
Ik hoef geen aanbetaling te doen en ook mijn gegevens niet op te geven, wat me verbaast. Aan de andere kant, er zal niemand met mijn stukken schaap aan de haal gaan  .
 
Op dinsdagmorgen heb ik alle stukken schaap in huis en jaaaaa dan ga je aan het werk, na zoveel jaren mentale voorbereiding! 
 
"Was de maag in koud water, schraap hem goed af, maak hem goed schoon en laat hem een nacht in koud water met wat zout liggen."
Og blime. "Een nacht in koud water". Hoe lang duurt die nacht bij hullie? 6 uur? 8 uur? 12 uur? Mag het ook dezelfde hoeveelheid uren maar dan bij dag zijn?
Ik besluit dat een nacht zo'n acht uur duurt en dat het in de koelkast by proxy NU nacht is geworden.
 
Ondertussen nog genoeg te doen  .
Van het reinigen der schapenmaag ben ik al helemaal schapig gaan geuren.
De hond vindt dit een uiterst interessant experiment! 
Ik was het hart, de lever en de longen van het arme schaappie en breng die met een fikse dot zout aan de kook. Dat moet twee uur blijven koken nu.
Gaandeweg gaat heel mijn stulp schapig geuren - ik vind de geur niet onprettig. Maar ik vind wel vaker iets anders van geuren dan anderen .
 
Dan mag de boel afkoelen en pas laat in de avond ga ik verder met de volgende stap.
Die me de nodige hoofdbrekens kostte. 
Ik moet namelijk die ingewanden gaan malen
Maar ik heb geen vleesmolen!
 
Na lang beraad had ik besloten dat ik deze stap zou gaan uitvoeren met de smoothy-maker die al jaren ongebruikt op de keukenkastjes staat. 
Begeeft-ie het, dan niks verloren. 
Maar hart, lever, longen worden probleemloos vermalen tot een grijsachtige brei. 
Dan het pond runderniervet.
Pond?? riep de naaldenman geschokt uit toen-ie hoorde wat er zoal in zo'n haggis gaat... Juh, pond. Ik verzin 't niet zelf dus ik houd me aan de richtlijn. Pond.
Om onduidelijke redenen zit door dat niervet ook een hoop pees of vezel of wat het ook moge wezen - iets héél ondoorsnijdbaars, in ieder geval! 
Ik maak er wat kleinere stukken van en donder het niervet in de blender.
Dat maalt. Dat maalt. Dat maalt nog meer. 
Er komen rookpluimen van onder de blender uit.
Ik haal 'm van de handdoek - tegen geluidsoverlast - af en hoop dat het nu beter gaat.
Nog meer rook en akelige plasticstank. Plotselinge stilte. Einde oefening. Exit blender. 
Ocharme!  Hij's er helemaal in gebleven!
OK, je kan dus geen runderniervet vermalen met een smoothymaker. Weer wat geleerd. 
Omdat het ook al knap laat in de nacht begint te worden, doe ik alles in bakken en ruim op. 
Later verder. Eerst een dagje naar de dierentuin! 
 
Op donderdag pak ik de hele muk weer uit de koelkast. 
Dat runderniervet zal klein moeten. 
Ik probeer elk keukenmes wat ik heb - geen ervan slaagt.
Ik besluit te gaan knippen. Yupz. Gewoon kleinknippen, met de keukenschaar. En dat werkt perfect  . Doe'k ook wel es met worst van de hond, als daar zo'n taai velletje omheen zit.
Bewerkelijk natuurlijk wel zo. 
Maar ik denk niet dat ik binnen vijf jaar opnieuw haggis ga maken, dus het mag zijn tijd hebben! 
Na een uurtje heb ik ook het niervet klein gekregen. 
Tijd om het havermoutmeel te gaan roosteren! 
 
Een kilo havermoutvlokken stelden de recepten, tegenover een pond havermoutmeel. 
Maar ondertussen heb ik zulke hoeveelheden gemalen schaap dat ik vrees dat ik met een kilo havermoutvlokken niet voor één, maar voor de volle vijf jaar haggis op voorraad zal hebben. 
Bovendien is de structuur van het mengsel al met een pond uitstekend.
Ik houd het andere pond havermoutvlokken apart en meng het ene pond door het mengsel. 
 
Dan komt het toevoegen van de bouillon. 
Een ruime liter heb ik over van het eerdere koken. Een halve liter zou ik nodig hebben volgens recept, maar er gaat gewoon bijna een liter in en dan is mijn mengsel zoals het behoort te zijn: het 'druipt net van de lepel af'.
 
Ik voeg de kruiden toe. Op persoonlijk initiatief geen halve theelepel zout maar meer richting eetlepel. Komaan zeg! Lever en hart moet echt grof gezouten worden! Verder gedroogde tijm, peterselie, rozemarijn - evenmin in "theelepels", maar gewoon uit de losse pols naar goeddunken - en dan owsjit, gedroogde salie! heb ik niet. Wel verse salie. Ik haal 'n paar blaadjes uit de tuin. 
Ik maal peper én voeg cayennepeper toe. The best of two worlds  .
 
En dan moet dat dus in die schapenmaag en die mag maar voor de helft gevuld en moet worden dichtgenaaid. 
 
Ik voel me als de grote boze wolf als ik me aan deze klus zet. 
Ik vind het behoorlijk cru bedacht om de gekookte ingewanden van een beest te steken in de maag van dat beest en dan enzovoorts. 
Ik vertel de goden dat, val ik ooit in handen van kannibalen of andere roofdieren, deze alles van mij mogen gebruiken en vreten. 
Dat helpt. 
Het lukt me echt waar om die maag mooi dicht te naaien!!!! En om er een deel van het haggis-mengsel in te doen! en 'm dan te sluiten! 
En om dan......... nog ontzettend veel haggis-mengsel over te houden!! 
Maar da's van latere zorg.
 
Ik breng maag&inhoud aan de kook: dat moet nu nog eens drie uren koken. 
Je moet dan af en toen even een prikje geven om te voorkomen dat de maag barst. 
 
Al na drie kwartier barst de maag evengoed. Dorie, en nu?
Blijkt zichzelf op te lossen: het teveel aan maaginhoud stroomt de pan in, dan stolt het weer en het proces gaat gewoon verder. Voordeel: je hoeft niet meer elk half uur te komen prikken! 
 
Het hele huis en waarschijnlijk ook de hele wijk geurt nu indringend naar schaap; de hond heeft permanent plaats gekozen op de drempel van de keuken; ik weet nog steeds niet of wat ik hier met twee dagen werk heb bereid, een echte haggis zal zijn of zeer hoogwaardig hondenvoer zal blijken. 
 
Aan het begin van de avond kan ik mijn eerste proeve nemen. 
 
Het is HAGGIS!!!!!!!! haggishaggishaggis!!!!!!! Haggis, zoals ik die daar heb gehad en me herinner!!! I DID IT!!!!!!!!!!! 
Jammer voor de waffe, maar die gaat daar niet meer dan delen van krijgen!
 
Wohowwow. 
Dat was een heel proces en veel werk maar wat ben ik trots  .
 
Ik heb nog een hoop mengsel over maar dat ga ik niet in schapenmagen koken; er is een shortway. 
Ik moet ook enkele mensen een proeve schenken van mijn resultaat; haggis is zéér beslist iets waar je van houdt of van gaat spugen dus ik haal wat heel kleine bakjes en waar de haggis goed valt, kan allicht een grotere bak heen

Er zijn ook recepten voor vegetarische haggis; wellicht ga ik dat ergens in de komende jaren proberen - maar de eerste keer wilde ik échte haggis, met écht schaap.
 
A long road has come to an end. I drink to that. Air do shlàinte! 

Reacties

Pagina12
dawolf op 20-09-2011 19:06
Inderdaad!!!! 
dawolf op 20-09-2011 19:08
Hehehehehehe als je het zo leest is het eigenlijk wel ongelooflijk hilarisch  !
thatfullmoonguy op 21-09-2011 01:29
ooojajaja al die blunders heb ik gemaakt!!!
 
Heeeeel hilarisch ja, grrrr...... Zulke mooie logjes, en reakties, en mails ben ik al kwijtgeraakt, aaaahhhh!!!!
 
dawolf op 21-09-2011 02:29
Lost in Cyberspace... zwervend als cyberruimte-afval.... nooit meer waargenomen entiteiten, wellicht op weg naar een eigen cyberversum... 
thatfullmoonguy op 23-09-2011 22:25
Hm.... zou iemand die verloren teksten nog ooit hebben gelezen? Om even wat paranoïa te verspreiden: ik vraag me sowieso wel af of nu echt niemand ooit even kijkt in bv alle gratis op internet opgeslagen mails :)
Daar moeten toch leuke dingen te lezen zijn!
gewebkijk op 05-10-2011 13:55
dit log was een openbaring.
...
jammer voor de waffe
had die even pech.
 
Pagina12
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl